ruen lveefilt
JAUNUMI
Tēju asorti paciņās (20*1g) RŪĶĪŠU tēja
Bezmaksas dpd

Tēju asorti paciņās (20*1g) RŪĶĪŠU tēja

1.84

Var pasūtīt interneta veikalā

Tēju asorti paciņās (20*1g)
Kumelītes ziedi (flores Chamomillae)
Viens no pirmajiem ārstniecības augiem Ēģiptē, kuru iedzīvotāji paši sākuši audzēt. Jau tur tika atklātas auga nomierinošās, antiseptiskās, brūču dziedējošās un gremošanas sistēmas uzlabojošās, vēdera uzpūšanās mazinošās īpašības. Kumelīšu uzlējumus jau no seniem laikiem izmanto arī tautas kosmētikā – gan matiem, gan ādai.
Āstnieciskās īpašības
Ārstniecības kumelīte tiek izmantota medicīnā kā pretsāpju līdzeklis un kā viegli nomierinošs līdzeklis pret bezmiegu. Kumelīšu tēja būs nomierinoša un nogurumu mazinoša, komprese (piemēram, uz sāpošām locītavām vai pie muskuļu sastiepumiem) — sāpes atvieglojoša.
Sen zināmas kumelītes dezinficējošās un dziedējošās īpašības. No auga gatavotas kompreses palīdzēs pret dažādām ādas kaitēm — brūcēm un iekaisumiem, izsitumiem un uztūkumiem.
Kumelīti izmanto arī kā dezinficējošu līdzekli mutes gļotādas skalošanai.
No kumelītes iegūst eļļu, kuras galvenā aktīvā sastāvdaļa ir bisabolols un kurai piemīt pretiekaisuma, pretalerģiska un nomierinoša iedarbība. Kumelītes eļļu plaši izmanto arī aromaterapijā.
Izmantošana skaistumkopšanā
Ārstniecisko preparātu pagatavošana
Visplašāk pazīstama ārstnieciskās kumelītes zāļu tēja. Tās pagatavošanai iesaka izmantot 2 tējkarotes kumelīšu drogu vai vienu tējas maisiņu uz krūzi karsta ūdens. Pie hroniskām vēdersāpēm šādu tēju iesaka dzert katru rītu tukšā dūšā 2-3 mēnešus.
No kumelītes var gatavot novārījumus un kompreses.
Izmantošana skaistumkopšanā
Kumelīte mīkstina un nomierina ādu, tādēļ no tās gatavotus kosmētiskos līdzekļus izmanto raupjas un sakairinātas ādas kopšanā. Pusaudžiem ar problemātisku sejas ādu iesaka to mazgāt ar atdzesētu kumelīšu novārījumu, jo kumelīte arī attīra ādu un mazina izsitumus.
Kumelīšu novārījumu izmanto arī blondu matu skalošanai.
Savukārt no atdzesētas kumelītes tējas vai novārījuma pagatavotas kompreses palīdzēs atpūsties nogurušām acīm un mazinās pietūkumu ap tām. Tējas kompresei var izmantot arī tējas maisiņu.
Lietošana:
1-2 tējkarotes aplej ar 200ml vērdoša ūdens, ļauj ievilkties 20-40min.


Piparmētras lapas (folia Menthae piperitae)
Jau Senajā Romā un Grieķijā piparmētra bijusi lielā cieņā dēļ tās atsvaidzinošās iedarbības. Tur cilvēki svētkos paši sevi kronējuši piparmētru vainagiem un galdus pušķojuši piparmētru atvasēm. Piparmētrai piedēvēja nomierinošu, pretsāpju un pretiekaisumu iedarbību. Dziedniecībā no auga lapām gatavoja zāļu tēju asinsrites uzlabošani, sirds asinsvadu paplašināšanai, kuņģa, zarnu darbības traucējumu novēršanai.
Nav vēlams dot stipru piparmētru tēju bērniem.
Ārstnieciskās īpašības
Piparmētra ir viens no tiem augiem, kas medicīnā izceļas ar ļoti plašu pielietojumu. Šo augu bieži lieto saaukstēšanās un gripas gadījumos, pret kakla sāpēm un bronhītu. Atkarībā no devas un pagatavošanas veida, drogu var izmantot gan kā tonizējošu, gan arī kā nervus nomierinošu līdzekli. Zināms, ka piparmētra aktivizē un nostiprina cilvēka smadzeņu darbību un stimulē garīgās spējas. Patīkamās, atsvaidzinošās garšas dēļ piparmētru ierasti lieto pret sliktu dūšu, vemšanu, vēdera sāpēm un uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos, kā arī ēstrgribas rosināšanai. Pipramētra veicina žults izdalīšanos; to var lietot arī kā vieglu diurētisku līdzekli. Mentha piperita uzlabo arī asinsriti. Bez tam, piparmētrai piemīt dezinficējoša iedarbība un to nereti izmanto ārīgi iekaisumu, sasitumu un brūču dziedēšanā. Ārīgi piparmētru vēl izmanto, lai pagatavotu dažādas dziedinošas un sāpes remdējošas kompreses, nomierinošas aromātiskas peldes, u.c. Uzskata, ka piparmētrai piemīt pretaudzēju aktivitāte.
Ārstniecisko preparātu pagatavošana
Piparmētru tējas pagatavošanai izmanto auga lapas, kuras parasti novāc sausā laikā piparmētras ziedēšanas sākumā (novāc visus lakstus, vēlāk atdalot lapiņas no stumbra. Pēc piparmētru ražas novākšanas lapiņas ilgstoši var uzglabāt žāvētā vai saldētā veidā). 
Lietošana:
1-2 tējkarotes aplej ar 200ml vērdoša ūdens, ļauj ievilkties 20-40min.

Melisas lapas (Folia Melissae)
Jau vairākus gadsimtus iepriekš cilvēki piedēvējuši melisas tējai nomierinošu, atslābinošu, sāpes remdinošu, sviedrējošu, gāzu izdalīšanās veicinošu iedarbību.
Melisa pazemina asinsspiedienu, tādēļ nedrīkst lietot cilvēki ar zemu asinsspiedienu.
Lietošana:
1-2 tējkarotes aplej ar 200ml vērdoša ūdens, ļauj ievilkties 20-40min.

Raudenes laksti (Herba Origani)
Šim bišu un taureņu tik iemīļotajam augam ir ļoti sena vēsture dziedniecībā. Grieķi to lietoja ļoti plaši kā antiseptisku līdzekli gan ārējām, gan iekšķīgām infekcijām. Uzskatīja, ka augam piemīt nomierinoša, antiseptiska, sāpju mazinoša, gremošanu stimulējoša, garā klepus mazinoša, sviedrējoša iedarbība. Ārīgi pielietoja kā pretiekaisuma līdzekli mutes dobuma, mandeļu, ādas iekaisumu gadījumos.
Grūtniecēm nav ieteicams lietot iekšķīgi.
• Raudene ir daudzgadīgs lakstaugs ar iegareni olveidīgām lapām gan zaļā, gan sarkanā krāsā.
• Šim aromātiskajam garšaugam ir mazliet rūgtena garša, kas, tāpat kā tā smarža, līdzinās majorānam un timiānam, bet ir nedaudz maigāka.
• Raudene savvaļā plaši izplatīta Eirāzijā. Latvijā tā sastopama gan upmalu nogāzēs, gan sausās mežmalās. Taču vislabākie augšanas apstākļi šim garšaugam ir Vidusjūras reģiona un Balkānu kalnos.
• Garšas buķešu dažādību raudenēm nosaka šķirņu īpatnības un augšanas reģioni — jo vairāk saules augs būs saņēmis, jo izteiktāka būs tā garša.
• Raudene satur ēterisko eļļu ar tajā ietilpstošajiem fenolu rindas aromātiskajiem savienojumiem, no kuriem svarīgākais ir timols. Auga lapās ir arī rūgtvielas, miecvielas un ļoti daudz C vitamīna.
• Raudene ļoti plaši izmanto dažādos garšvielu maisījumos, no kuriem populārākais ir picu maisījums, kurā ietilpst arī majorāns un baziliks.
Ielāgo! Labas kvalitātes raudene, atsevišķi lietota, var pat nomērdēt mēli.
Lietošana:
1-2 tējkarotes aplej ar 200ml vērdoša ūdens, ļauj ievilkties 20-40min.

Veikals Izmērs Daudzums
Prece šobrīd nav pieejama mūsu veikalos, bet to var pasūtīt.

Populāras preces no šīs kategorijas

Bezmaksas dpd

Weleda Art.9724 Bērzu lapu sula 200ml

12.99
Ielikt grozā
Bezmaksas dpd

RŪĶĪŠU tēja Vīriešu

2.76
Ielikt grozā
Bezmaksas dpd

Maria Lactation Art.85678 Uztura bagātinātājs mātēm zīdītājām

14.99
Ielikt grozā
Bezmaksas dpd

Pregnacare Breastfeeding Art.113458 Vitamīni mamiņam 56+28 kapsulas

36.99
Ielikt grozā
Bezmaksas dpd

Rūķīšu tēja Art.7700 Ziemas tēja

2.99
Ielikt grozā
Bezmaksas dpd

Weleda Art.9958 Smiltsērkšķu eliksīrs 200ml

12.99
Ielikt grozā
Apskatīt visas